Suspendarea contractului individual de munca trebuie sa se intemeieze pe criterii obiective, clar determinate si fundamentate in legislatia aplicabila, astfel incat sa se asigure proportionalitatea masurii, respectarea drepturilor ambelor parti si prevenirea eventualelor abuzuri sau litigii.
Suspendarea contractului individual de munca pe durata suspendarii permisului auto reprezinta o masura care reflecta echilibrul necesar intre respectarea obligatiilor profesionale ale salariatului si circumstantele obiective care ii pot afecta temporar capacitatea de a-si indeplini atributiile, mai ales atunci cand permisul de conducere este esential pentru desfasurarea activitatii sale.
De cele mai multe ori in practica, salariatul formuleaza o contestatie impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei in instanta, solicitand solutionarea litigiului si stabilirea vinovatiei de catre autoritatea judecatoreasca competenta, fapt care genereaza o perioada de incertitudine judiciara privitoare la contractul individual de munca .
Dispozitiile Codului muncii nu sunt pe deplin lamuritoare intr-o astfel de speta, in sensul ca acestea nu reglementeaza sub aspectul incetarii de drept a contractului individual de munca situatia speciala a suspendarii avizelor sau a autorizatiilor, ci doar a retragerii sau expirarii acestora.
Contractul individual de munca poate fi suspendat conform art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii din initiativa angajatorului in cazul retragerii temporare a avizelor, autorizatiilor sau altor documente necesare pentru exercitarea profesiei, daca angajatul nu mai poate sa isi indeplineasca atributiile din contract .
Totodata se retin dispozitiile art. 49 alin. (1), (2) din Codul muncii, in conformitate cu care ``suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. (2) Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator``.
In consecinta, angajatorul se afla in situatia de a analiza si de a alege dintre mai multe optiuni, fiecare avand implicatii juridice, operationale si financiare diferite. Acesta trebuie sa identifice o solutie care sa fie atat in conformitate cu legislatia in vigoare, cat si sa protejeze interesele organizatiei pe termen lung.
Alegerea trebuie sa fie fundamentata pe o evaluare atenta a riscurilor asociate, astfel incat sa previna eventualele prejudicii viitoare, inclusiv cele ce pot decurge din eventuale litigii de munca, pierderi economice sau afectarea continuitatii activitatii, intrucat permisul reprezinta un document esential pentru desfasurarea activitatii angajatului.
In acest sens, acesta are la indemana urmatoarele solutii pe care ar putea sa le adopte in cazul in care permisul salariatului a fost suspendat pe o anumita perioada:
1. Daca suspendarea permisului de conducere face imposibila desfasurarea activitatii pe o perioada care afecteaza grav buna functionare a companiei, iar redistribuirea sau alte masuri nu sunt posibile, angajatorul poate decide incetarea contractului individual de munca .
Insa, aceasta masura este cea mai riscanta avand in vedere faptul ca salariatul ar putea obtine o solutie favorabila in care sa se stabileasca nevinovatia acestuia in instanta. Aceasta situatie trebuie analizata in raport cu dispozitiile legale aplicabile, in special cele prevazute de art. 52 alin. (2) din Codul muncii.
Potrivit acestui articol, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) - respectiv atunci cand contractul de munca este suspendat ca urmare a faptului ca salariatul este trimis in judecata pentru o fapta incompatibila cu functia detinuta - daca, la finalizarea procesului, se constata nevinovatia salariatului, angajatorul este obligat sa-l reintegreze in functia anterioara si sa-i achite, in temeiul normelor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care acesta a fost privat pe durata suspendarii.
Respectiva reglementare subliniaza protectia acordata salariatului in cazul unor acuzatii nefondate, stabilind obligatia angajatorului de a compensa integral prejudiciul material suferit si de a restabili situatia profesionala anterioara a angajatului.
2. Redistribuirea temporara pe alt post compatibil in baza acordului partilor sau prin aplicarea unor dispozitii interne (daca exista), angajatorul poate propune salariatului sa ocupe un alt post care nu implica utilizarea permisului de conducere . Acest lucru poate presupune: modificarea temporara a locului sau a felului muncii. O reconfigurare a activitatiilor salariatului poate diminua impactul asupra afacerii.
3. Suspendarea contractului individual de munca in temeiul art. 52 lit. e coroborat si cu dispozitiile art. 50 lit. h din Codul muncii, pentru ca societatea sa nu mai fie obligata sa plateasca drepturile salariale; dupa expirarea a sase luni de suspendare a contractului individual de munca, este necesar a se analiza situatia de la acel moment si, dupa caz, se poate dispune incetarea de drept a contractului individual de munca .
Suspendarea contractului individual de munca pe perioada suspendarii permisului auto este o masura justificata in situatiile in care detinerea permisului este indispensabila pentru desfasurarea activitatii profesionale. In astfel de cazuri, este esential ca atat angajatorul, cat si angajatul sa respecte procedurile legale si sa colaboreze pentru identificarea unei solutii pe termen scurt sau lung.
Recomandarea pentru angajatori este sa includa in regulamentul intern sau in contractele individuale de munca clauze clare privind obligatiile angajatilor in cazul pierderii dreptului de a conduce, astfel incat sa fie evitate disputele juridice.
Suspendarea contractului individual de munca este temporara, avand o durata limitata de suspendarea permisului auto. Daca angajatul redobandeste permisul inainte de termenul initial estimat, acesta poate fi reluat mai devreme.
Asadar, suspendarea contractului individual de munca din cauza suspendarii permisului auto este o masura care trebuie luata cu atentie, respectand cadrul legal aplicabil si raportandu-se la specificul fiecarei situatii. Atat angajatorii, cat si salariatii au obligatia de a coopera pentru a identifica solutii care sa minimizeze impactul asupra raportului de munca .
Telemunca, noul regim de munca in era digitala Sursa: MCP avocati
Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca Sursa: MCP avocati
Acordarea despagubirilor pe durata suspendarii contractului individual de munca Sursa: MCP avocati
Poate un cetatean Non-UE, care lucreaza in Romania, sa fie detasat intr-un alt stat UE? Sursa: EuroAvocatura.ro
Greva. Aspecte practice. Cauze si consecinte Sursa: MCP avocati
Modificarea salariului si a altor clauze esentiale din contractul de munca. Interpretari jurisprudentiale Sursa: MCP avocati
In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate? Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti
Principiul non bis in idem in ceea ce priveste sanctiunile disciplinare Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti